VALTUUSTOALOITE 9.9.2019

Naantaliin oma lastenlääkäri

Naantalin kunnallisella terveydenhuollolla on hyvä maine. Terveyskeskus toimii niin kiitettävästi, että yli 300 ulkopaikkakuntalaista on halunnut siirtää terveydenhuoltonsa Naantalin terveyskeskukseen.

Naantalissa ymmärretään myös hyvin, että paikallisesti toteutettu laadukas terveydenhuolto säästää kustannuksia. Tähän liittyen päädyttiin palkkaamaan terveyskeskukseen geriatri huolehtimaan rajua vauhtia lisääntyvien vanhusten hoidon korkeasta tasosta. Tähän liittyvät suunnitelmat ovat jo täydessä käynnissä ja uudet, myös kustannustehokkaat hoitolinjaukset ovat loppusuoralla.

Ikäihmisten palvelut on syytä järjestää laadukkasti, sillä heitä on jatkossa yhä enemmän. Mutta lapsia ja heidän tarpeitaankaan ei tule unohtaa. Naantalia vaivaavaan lapsikatoon on syytä puuttua eri keinoin rivakasti. Tutkimusten mukaan perheet liikkuvat nykyään palvelusensitiivisesti, ja asuinpaikan valintaan vaikuttavat vahvasti tarjolla olevat julkisyhteisölliset palvelut.

Naantalin terveyskeskuksella on tällä hetkellä käytettävissä Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin  kautta osa-aikainen konsultoiva  lastenlääkäri.  Lastenlääkäri on osoittautunut erittäin tehokkaaksi ja tarpeelliseksi lisävoimavaraksi oman lääkärikunnan ja sosiaalitoimen  sekä muiden lasten palvelujen rinnalle huolehtimaan  lasten fyysisestä ja psyykkisestä hyvinvoinnista. Lastensuojeluun liittyvät menot ovat olleet Naantalissa voimakkaassa kasvussa viimeisten vuosien aikana, joten kaikki asiantuntemus on tarpeellista kulujenkin hillitsemiseksi. Sekä terveydenhuollon että sosiaalitoimen arvion mukaan lastenlääkärin panos on ollut  erittäin tärkeä tilanteissa, joissa on tarvittu sairaudenhoidon ohella monialaista pohdintaa lapsen hoidon ja huolenpidon organisoinnissa. Oma lastenlääkäri voisi myös omalta osaltaan nivoa yhteen osin sirpaleista lasten hoidon kenttää ja näin tuottaa sekä lisää laatua että kustannustehokkuutta. Paikallinen mahdollisuus konsultoida säästäisi turhilta erikoissairaanhoidon käynneiltä, ja vähentäisi näin ollen kustannuksia.

Nykyinen järjestelmä eli lastenlääkäripalvelujen ostaminen erikoissairaanhoidosta lisää jo ennestään korkeita erikoissairaanhoidon menoja. Nykyisen systeemin aiheuttamat kustannukset tulee selvittää ja arvioida säästöt, jotka saavutetaan perustamalla Naantalin terveyskeskukseen uusi osa-tai kokopäiväinen pediatrin toimi.

Esitämme , että  selvitetään terveyskeskukseen pediatrin, lastenlääkärin, viran perustamista joko osa-aikaisena tai kokopäiväisenä.

Naantalin vihreiden valtuustoryhmän puolesta

Mirva Maine
Jasper Wilenius
Jarkko Kanerva
Eero Latvala
Elina Mälkiä