Kailon saari on monelle Naantalilaiselle tärkeä ulkoilu- ja virkistysalue. Tämän huomaa, kun seuraa keskustelua parhaillaan käsittelyssä olevasta Kailon asemakaavamuutoksesta. Uusi asemakaava supistaisi merkittävästi kuntalaisten käyttöön jäävän ulkoilu- ja virkistysalueen osuutta Kailossa. Esimerkiksi Kailon tenniskentät, lännen puoleiset lapsiystävälliset uimarannat ja suosittu nuotiopaikka jäisivät uudessa asemakaavassa Muumimaailma Oy:n aitojen sisäpuolelle. Ei siis ihme, että useat kuntalaiset ovat nousseet puolustamaan Kailon vapaata käyttöä mm. kuntalaispalautteen muodossa.

Lainaan tässä erästä palautetta, johon moni naantalilainen varmasti yhtyy: ”Käsissä on asemakaavaehdotus, joka tosiasiallisesti tärvelee upean Kailon saaren ja sen yleisen virkistyskäytön. Vastustan virkistysalueen muuttamista matkailua palvelevien rakennusten korttelialueeksi, RM-1. Kailon virkistysalue on harvinaislaatuinen luontokeidas kaupungin keskustasta vain kivenheiton päässä. Saaren sielun muodostaa uskomattoman kaunis, luonnonmukainen uimaranta.”

Asemakaavan muutosta perustellaan Muumimaailma Oy:n lähivuosien laajentumistarpeella sekä Muumimaailman ”säilymisellä Naantalin matkailun vetovoimatekijänä”. Muumimaailman merkitys Naantalin matkailulle on yleisesti tiedossa ja kaupungin tulee luonnollisesti tukea yritystoimintaa. Mutta missä menee raja, jossa yritystoiminnan tukeminen menee liiaksi kuntalaisten yleisen edun edelle?

Tähän asti muumit ja naantalilaiset ovat eläneet Kailossa sulassa sovussa keskenään ja tilaa on riittänyt kaikille. Näin voisi olla jatkossakin, jos Kailon asemakaavamuutosta jääräpäisesti ajavat kunnallispoliitikot muistaisivat kohtuuden periaatteen Muumimaailma Oy:lle osoitetun alueen lisäämisessä.

Nimittäin useassa asemakaavamuutosta käsitelleessä toimielimessä (mm. ympäristö- ja rakennuslautakunta, tekninen lautakunta, kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta, Naantalin Vanhankaupungin Asukasyhdistys) on tuotu esille kompromissiratkaisua, jossa toinen Kailon uimarannoista (pohjoisempi) sekä nykyinen nuotiopaikka säilyisivät kuntalaisten vapaassa käytössä jatkossakin.

Vähälle käyttöasteella jääneet tenniskentät sekä toinen uimarannoista (eteläisempi) saunarakennuksineen annettaisiin puolestaan muumien toiminnan laajentamiseen.

Tätä kompromissiehdotusta ei valitettavasti ole kaupungin poliittisen johdon suunnalla haluttu riittävän laajalla rintamalla kuunnella. Onko Muumimaailma Oy:n taloudellisen voiton tavoittelu tärkeämpää kuin kuntalaisten mielipiteet ja hyvinvointi? Onko kaupungin poliittisella johdolla liiankin läheiset suhteet Muumimaailma Oy:n hallitukseen?

Nyt on viimeinen hetki taistella Kailon ulkoilu- ja virkistysalueen vapaankäytön puolesta. Se onnistuu osallistumalla kuntalaisaloitteeseen Kailo kuuluu kaikille! osoitteessa kuntalaisaloite.fi. Näytetään kuntalaisten mielipiteet jyrääville päättäjille, että Kailo tosiaan on meidän kaikkien saari.

Eero Latvala (vihr)

Kaupunginvaltuutettu