”Naantalille on viime vuoden aikana valmistunut runsaasti hyviä tavoitteita sisältävä ympäristöohjelma vuosille 2020-2024. Vaativista tavoitteista hyvänä esimerkkinä on esi-merkiksi tavoite vesistöjen tilan paranemisesta vuoteen 2024 mennessä ja hyvästä tilasta vuoteen 2027 mennessä. Tässä tärkeänä ja kiireellisenä tavoitteena on selvittää Naantalin aukon kuormituslähteet ja vaikuttavimmat toimenpiteet vesistön tilan parantamiseksi ltämerihaasteeseen liittyen.

Isoina tavoitteina on myös mainittu perinnebiotooppien kartoitusten suorittaminen ja hoitosuunnitelmien laatiminen. Myös uuden luonnonsuojelualueen perustamista aiotaan selvittää. Kaupunki on lisäksi osallistumassa vieraslajien torjuntatyöhön. Tavoitteena on edelleen mm. perhosia houkuttelevan puiston ja auringonkukkapeltojen perusta- minen ja puistometsien ja virkistysmetsien inventointi ja hoitosuunnitelmien laatiminen sekä kaupungin talousmetsien hoitosuunnitelmien päivittäminen paikallisluonnon monimuotoisuutta edistävällä tavalla. Ympäristöohjelman tavoitteissa mainitaan myös hiilinielujen turvaaminen ja kompensoiminen ja luonnonmukaisten virkistysalueiden

säilyttäminen asuinalueilla ja koulujen ja päiväkotien läheisyydessä.

Hyvien tavoitteiden saavuttamiseksi myös käytännössä tarvitaan riittävästi työvoimaa lukuisien tehtävien suunnit-teluun ja toteutukseen. Naantalin ympäristösuojelussa on vain kaksi virkaa, kun olosuhteiltaan ja asukasmäärältään samantyyppisissä Liedossa ja Paraisilla on kolme ja pinta-alaltaan Naantalia pienemmässä Kaarinassa neljä. Nykyisen työntekijämäärän voimin Naantalin ympäristötavoitteiden toteutus ei ole mahdollista, sillä kahden työntekijän  aika kuluu pakollisten  lupa-asioiden  ja valvontakäyntien toteuttamiseen. Kolmannen työntekijän avulla voitaisiin tehostaa työnjakoa  ja monipuolistaa asiantuntemusta. Samalla mahdollisesti saataisiin säästöä konsulttien palkkaamiseen.

Esitämme, että viimeistään vuoden 2022 talousarvion yhteydessä ympäristötoimen henkilöresurssia lisätään siten, että ympäristöohjelman toteutus myös käytännössä mahdollistuu.”

Jarkko Kanerva