Valtuustoaloite 26.4.2021: Purjevenelaituri Naantalin salmeen

Naantalilla on yksi Suomen viehättävämmistä venemarinoista ainutlaatuisen ja pittoreskin vanhan kaupungin ja luostarikirkon kupeessa. Siksi onkin erittäin harmillista, että vain moottoriveneilijät ja pienillä purjeveneillä liikkuvat veneilijät pääsevät nauttimaan ravintolarannastamme, sillä sillat joka suunnassa estävät isompien, yli 16 metriä korkeiden purjeveneiden pääsyn vierasvenesatamaan. Tämän ongelman tähden suunnitellaan jopa läppäsillan rakentamista Särkänsalmeen, mikä on herättänyt suurta huolta saariston asukkaiden keskuudessa.

Naantalin salmesta poistettiin tänä keväänä 16,5 metrin korkeudella roikkuva sähkölinja, joka mahdollistaa keskikokoisten ja suurten purjeveneiden pääsyn lähemmäs Ukkopekan siltaa. Ei vain ole paikkaa, minne voisi rantautua. Leirintäalueen ja vanhan saharannan välissä olisi tilaa ja mahdollisuus rakentaa laituri tai laitureita purjeveneitä varten, kävelymatkan päähän keskustan ja rannan palveluista. Lisäksi laituri toisi vierasvenesatamana toimiessaan lisää majoituskapasiteettia leirintäalueen yhteyteen. Kun käyttäjiä saataisiin lisää, edellytykset muiden palvelujen tarjonnan lisäämiseen paranevat. Näin myös ainutlaatuisella paikalla sijaitsevaa leirintäaluettamme voitaisiin kehittää monipuolisempaan ja tasokkaampaan suuntaan. Naantali on merellinen purjehdus- ja matkailukaupunki, joten olisi hienoa, että voisimme vastaanottaa kesäisin purjehtijoita koko Itämeren alueelta. Välttämättä läppäsiltaa ei tarvittaisi lainkaan, kun Naantalin keskusta, ravintolaranta ja Muumimaailmakin olisivat kaikenlaisten veneiden ja veneilijöiden saavutettavissa.

Me allekirjoittaneet valtuutetut esitämme, että Naantalin kaupunki selvittää mahdollisuudet rakentaa joko kaupungin toimesta, tai yhteistyössä yksityisen toimijan kanssa, Naantalin salmeen laiturin purjeveneilijöitä varten, ja ryhtyy toimenpiteisiin sen toteuttamiseksi. Tavoiteaikatauluksi tulisi asettaa kesän 2022 asuntomessut.