Nuoret äänessä! -demokratiahankkeen osana järjestettiin 27.4.22 paneelikeskustelu nuorisovaltuuston, oppilaskuntien edustajien ja kumminvaltuutettujen kesken. Keskustelun teemat jakaantuivat neljään: mielenterveyteen, ilmastonmuutokseen, harrastuksiin ja kesätyöhön. Kaikista osa-alueista nousi esiin tärkeitä asioita, joita on toivottavasti mahdollisuus viedä eteenpäin nuorisotyössä, sillä moni aiheista ei vaadi niinkään taloudellisia satsauksia, vaan osapuolten asennemuutosta, toimintatapojen oikaisemista tm. vastaavaa suunnan tarkistusta.

Yksi tärkeä asia, joka vaatii meidän aikuisten ja erityisesti päättäjien huomiota sekä myös taloudellista resurssointia, on nuorten mielenterveyden heikkenevä tilanne. Lasten ja nuorten ahdistuneisuus ja masennusoireilut ovat lisääntyneet myös täällä Naantalissa, siitä huolimatta, että palveluita on suunniteltu ennakoivasti; esimerkkinä lukion kolmipäiväinen erityisopettajaresurssi. Erityisen huono tilanne on tyttöjen mielenterveyden osalta. Meidän aikuisten tehtävä on miettiä ratkaisu tilanteeseen. Nuoret itse toivovat muun muassa lisäresurssia ja henkilöitä oppilashuoltoon ja sitä kautta nuorten sosiaalisesta, mielen- ja muusta terveydestä paremmin huolehtimista. He toivovat erityisesti helpompaa avun saantia.

Aloitteemme koskee juuri tätä, helppoa avun saamista nuorille sinne, missä nuoret ovat eli kouluun. Ehdotamme toisen koulunuorisotyöntekijän työpanosta peruskouluihin, ts. lisää aikuisia kouluihin nuorten ja opettajien tueksi. Nykyinen koulunuorisotyöntekijä toimii vain yläkouluissa, toisen työntekijän lisäys mahdollistaisi koulunuorisotyöntekijän läsnäolon myös alakouluissa, vaikka tarve on ehkä suurin yläkouluissa.

Tällä hetkellä Naantalin yläkoulussa toimii siis yksi koulunuorisotyöntekijä, kaikkien nuorten tuntema Krista Lampolahti. Nuoret äänessä -paneelikeskustelussa kävi varsin selväksi, että nykyinen koulunuorisotyöntekijä on erittäin tarpeellinen ja pidetty, jopa niin, että hänen luo jonotetaan. Se on vahva osoitus siitä, että työ on vaikuttavaa ja myös tuloksellista. Se todennäköisesti myös ennaltaehkäisee nuorten ongelmien kasautumista, sillä kynnys Kristan luo menemiseen on matala, mutta jono on pitkä!

Naantalin nuoret tarvitsevat toisen Kristan, toisen koulunuorisotyöntekijän, aikuisen jakamaan nuorten arjen asioita, pieniä ja suuria ennen kuin kuormat kasvavat sellaisiin mittoihin, että tarvitaan muita toimia. Moniammatillisen yhteistyön ja erityisesti nuorisotyön vahvistaminen perusopetuksessa on kiistatta yksi tehokkaimmista mielenterveyden ennaltaehkäisevistä palveluista.

Korona-aika on kurittanut erityisesti lapsia ja nuoria kovalla kädellä, siksi tarvitsemme konkreettisia toimia. Me kummivaltuutetut esitämme, että kaupunki ryhtyy selvittämään mahdollisuutta toisen koulunuorisotyöntekijän palkkaamiseksi nuorisotyön alle jo tulevalle talousarviovuodelle 2023.

Aloitteen laati ja luki valtuustossa 6.6.2022 Leena Haanpää